Descriere

Marca naţională de acreditare RENAR constă dintr-o elipsă ce are raportul semiaxă orizontală / semiaxă verticală 2:1 şi care include în interiorul său cuvintele ROMÂNIA şi RENAR, precum şi stema României. Dimensiunile axei orizontale şi verticale sunt de 95 mm, respectiv de 47,5 mm, iar linia ce contureaza elipsa are grosimea de 1 mm.

RENAR-marca

Culori

«ROMÂNIA»

 • literele «RO» albastru
 • literele «MÂN» galben
 • literele «IA» roşu

«RENAR»

 • literele «RE» albastru
 • litera «N» galben
 • literele «AR» roşu
RENAR-marca

Utilizare

RENAR utilizează marca națională de acreditare pentru a emite simbolurile acreditării pentru fiecare activitate de acreditare. RENAR are dreptul de a utiliza marca națională de acreditare pe site-ul său sau pe orice material publicitar sau promoțional în orice format.

RENAR-signup
 

Actualizat: 13.01.2014 20:03:19

Descrierea Mărcii Naţionale de Acreditare

Marca naţională de acreditare RENAR constă dintr-o elipsă ce are raportul semiaxă orizontală / semiaxă verticală 2:1 şi care include în interiorul său cuvintele ROMÂNIA şi RENAR, precum şi stema României. Dimensiunile axei orizontale şi verticale sunt de 95 mm, respectiv de 47,5 mm, iar linia ce contureaza elipsa are grosimea de 1 mm. Stema Romaniei are înalţimea şi laţimea de 16,5 mm, respectiv de 12 mm, şi este situată la distanţă egală faţă de cuvintele ROMÂNIA si RENAR.

Marca Nationala de Acreditare

Axa verticală este axă de simetrie pentru ROMÂNIA, stema României şi RENAR.

 • ROMÂNIA - font Times New Roman, corp 24
 • RENAR - font Times New Roman, corp 36.

Cuvintele ROMÂNIA şi RENAR urmează conturul elipsei la interior.

Culorile Mărcii Naţionale de Acreditare

În cazul în care marca trebuie să fie marită sau micşorată, este necesar să se respecte proporţiile prezentate în figura alăturată. Marca este colorată după cum urmează:

ROMÂNIA

 • literele «RO» albastru.
 • literele «MÂN» galben.
 • literele «IA» roşu.

Stema României: în culorile oficiale.

 RENAR

 • literele «RE» albastru.
 • litera «N» galben.
 • literele «AR» roşu.

Elipsa: negru.

 

Regulamentul privind utilizarea Mărcii Naţionale de Acreditare

6.1.1 Utilizarea mărcii naționale de acreditare pe documentele emise de RENAR

6.1.1.1 RENAR are dreptul de a utiliza marca națională de acreditare pe:

 • certificatele de acreditare emise;
 • corespondență, diverse materiale emise, respectând forma din Anexa 1.

Reproducerea acesteia se face cu respectarea proporțiilor originale, micșorarea sau mărirea acesteia trebuie să respecte condițiile de lizibilitate.

6.1.1.2 RENAR utilizează marca națională de acreditare pentru a emite simbolurile
acreditării pentru fiecare activitate de acreditare. Exemple ale simbolurilor de acreditare sunt prezentate în Anexa 2. Imaginile incluse în anexa respectivă au numai un caracter informativ şi nu pot fi utilizate în scopul reproducerii simbolurilor de acreditare.

6.1.2 Alte moduri de utilizare ale mărcii naţionale de acreditare de către RENAR

RENAR are dreptul de a utiliza marca naţională de acreditare pe site-ul său sau pe orice material publicitar sau promoțional în orice format.

6.1.3 Reguli pentru transmiterea dreptului de utilizare a mărcii naționale de
acreditare către OEC

6.1.3.1. Utilizarea mărcii naționale de acreditare este obligatorie de către OEC acreditat numai sub forma simbolului acreditării, așa cum este transmis de RENAR.

6.1.3.2 Simbolul acreditării este transmis reprezentantului OEC de către Secretarul Consiliului de Acreditare RENAR, numai după obținerea acreditării.

6.2 Utilizarea simbolului de acreditare de către OEC

6.2.1 Utilizarea simbolului de acreditare pe documentele emise de OEC

6.2.1.1 Dreptul unui OEC de a utiliza simbolurile de acreditare sau referirea la acreditare, se dobândește odată cu intrarea în vigoare a certificatului de acreditare şi se menţine pe toată perioada de valabilitate a acestui certificat. Dreptul de utilizare a simbolurilor de acreditare, respectiv a referirii la acreditare, este stipulat în contractul de acreditare.

6.2.1.2 OEC acreditat este obligat să utilizeze simbolul de acreditare pentru domeniul pentru care acesta a fost acreditat.

6.2.1.3 OEC trebuie să utilizeze simbolul de acreditare numai pe documentele emise sub acreditare de acesta, de ex: certificate/ rapoarte/ buletine de analiză.

6.2.1.4 Documentele emise sub acreditare de un OEC acreditat, care conţin simbolul de acreditare, acordă prezumţia de conformitate cu standardele de referinţă pentru acreditare şi cu prevederile acordurilor de recunoaştere EA-MLA, respectiv IAF-MLA, ILAC-MRA şi, în consecinţă, pot beneficia de Acordurile de recunoaştere multilaterală semnate de RENAR.

6.2.1.5 Reproducerea simbolurilor de acreditare se face cu respectarea proporţiilor stabilite de RENAR. Micşorarea sau mărirea trebuie să respecte condiţiile de lizibilitate.


RE-02 şi anexele acestuia

Următoarele documente sunt disponibile pentru descărcare: