Ziua Mondială a Acreditării 2019 (#WAD2019)

07.06.2019 - 12:08:00

Declarație Comună a Xiao Jianhua, Președinte IAF și Etty Feller, Președinte ILAC

Ziua Mondială a Acreditării 2019 (#WAD2019)

Acreditarea: Adăugă plus valoare lanțurilor de aprovizionare

Ziua Mondială a Acreditării 2019 subliniază rolul acreditării în adăugarea de plus valoare lanțurilor de aprovizionare.

Lanțurile de aprovizionare au un rol esențial în furnizarea de produse și servicii consumatorilor, companiilor și sectorului public, în timp util și într-o manieră eficientă din punct de vedere al costurilor şi al calității. Lanțurile de aprovizionare continuă să evolueze de la sisteme complexe care traversează multiple frontiere către lanțuri de aprovizionare noi și diverse, menite să asigure îndeplinirea tuturor cerințelor părților interesate, inclusiv necesitatea asigurării sustenabilității și aprovizionării responsabile.

Acreditarea și, împreună cu aceasta, alte instrumente ale infrastructurii calității cum sunt standardele, metrologia și evaluarea conformității, furnizează instrumente acceptate pe scară largă care dau valoare lanțului de aprovizionare. Aceste instrumente ajută cu încredere și siguranţă, permițând atât încrederea în produsele și serviciile finale, cât și în modul în care acestea sunt introduse pe piață și utilizate.

De la acreditarea laboratoarelor care testează siguranța jucăriilor, inspecția proceselor de fabricație, până la certificarea acreditată a producătorilor de alimente față de standardele de siguranță alimentară, acreditarea adaugă plus valoare lanțurilor de aprovizionare prin susținerea spectrului larg de nevoi ale părților interesate.

Lanțurile de aprovizionare la nivel global care traversează frontiere internaționale sunt beneficiari importanți ai naturii globale a acreditării. Atât Forumul Internațional pentru Acreditare (IAF) cât și Cooperarea Internațională pentru Acreditare a Laboratoarelor (ILAC) gestionează acreditarea bazată pe standarde elaborate și acceptate la nivel internațional. Ca atare, laboratoarele, organismele de inspecție și organismele de certificare sunt acreditate față de standardele internaționale. Organismele de evaluare a conformității folosesc la rândul lor standarde internaţionale pentru a evalua eșantioane, produse, servicii, sisteme de management și persoane. Prin implementarea acestui sistem global de acreditare, se asigură încrederea fiecărei părți a lanțurilor de aprovizionare, ajutând companiile să furnizeze produse și servicii în care, cel mai important, consumatorii pot avea încredere.

S-a estimat ca sistemul de acreditare să acopere economii care reprezintă 96% din PIB-ul global (Sursa: Forumul Economic Mondial); Membrii IAF acreditează organismele de certificare și organismele de verificare/validare și membrii ILAC acreditează laboratoarele și organismele de inspecţie.

Acest sistem contribuie la asigurarea consecvenței activității organismelor de acreditare din întreaga lume, menținând standardele internaționale de la un organism de acreditare la altul.

Acceptarea principală a acreditării de către organismele paneuropene și autoritățile naționale de reglementare din cadrul guvernelor ajută, de asemenea, guvernele membre ale OMC să își îndeplinească responsabilitățile în cadrul Acordului privind barierele tehnice în calea comerțului. Acest exemplu demonstrează unul dintre obiectivele principale ale acreditării de a sprijini comerțul.

Ziua mondială a acreditării din 2019 urmărește să evidențieze și să marcheze modul în care acreditarea aduce plus valoare lanțurilor de aprovizionare. Obiectivul său permite ca o largă audiență a companiilor, guvernului, autorităților de reglementare și consumatorilor să înțeleagă mai bine rolul acreditării în adăugarea de plus valoare lanțurilor de aprovizionare.

Resurse precum www.business-benefits.org şi www.publicsectorassurance.org vor susține evenimente, reportaje în televiziune și presă, seminarii și ateliere vor avea loc în legătură cu celebrarea Zilei Mondiale ale Acreditării în peste 100 de economii pentru a crește gradul de conștientizare a valorii pe care o are acreditarea în sprijinul lanțurilor de aprovizionare.

Pentru mai multe detalii, contactați organismul local de acreditare la http://www.iaf.nu//articles/IAF_MEMBERS_SIGNATORIES/4 şi https://ilac.org/ilac-membership/. Mai multe studii de caz, materiale de cercetare și suport sunt disponibile la http://www.publicsectorassurance.org/topic-areas/health-safety/.