Ziua Mondială a Acreditării 2016

14.04.2016 - 14:01:00

Mesaj comun al Xiao Jianhua, Președinte IAF și Pete Unger, Președinte ILAC


Ziua Mondială a Acreditării 2016 se concentrează pe susținerea furnizorilor de acreditare ca un instrument pentru toate domeniile din sectorul public - guvern național și local, autorități de reglementare. Acreditarea este un instrument global care contribuie la abordarea nevoilor locale, naționale și internaționale de către guverne.

Standardele, evaluarea conformității și acreditarea sunt toate instrumente destinate pieței, care pot fi utilizate de către factorii de decizie politică la nivel guvernamental pentru a oferi o mai bună reglementare, protecție a mediului, siguranță publică, prevenire a fraudei, piețe echitabile și eficiente și încredere publicului.

Există patru modalități clare prin care sectorul public poate beneficia de acreditare și de alte instrumente de evaluare a conformității:

  1. Guvernul poate contribui la îmbunătățirea performanțelor în afaceri prin încurajarea utilizării evaluării conformității prin minimizarea riscurilor și promovarea comerțului.
  2. Evaluarea conformității sub acreditare poate ajuta guvernul să furnizeze și să pună în aplicare politicile sale
  3. Evaluarea conformității ajută autoritățile de reglementare în actul de reglementare
  4. Guvernul își poate îmbunătăți propriile performanțe prin utilizarea evaluării conformității în propriile departamente.

Pentru a ajuta la explicarea utilizării evaluării conformității sub acreditare, a fost dezvoltat site-ul www.publicsectorassurance.org cu scopul de a prezenta diferite exemple la nivel mondial unde acreditarea a fost folosită pentru a sprijini eforturile prin politici publice. De la asistarea științei criminalistice în Marea Britanie, la programe de voluntariat eficiente în SUA, la îmbunătățirea furnizării de siguranță alimentară în Australia, la protejarea consumatorilor din punct de vedere al siguranței produselor din țările de pe Coasta Golfului, site-ul oferă exemple reale în care politicile publice sunt furnizate utilizând acreditarea.

Sub presiunea faptului că mediul de afaceri se confruntă cu o birocrație greoaie, precum și a necesității guvernelor de a oferi beneficii pentru societate, utilizarea acreditării permite oficialităților publice să utilizeze soluții destinate pieței, care pot fi puse în aplicare în mod rentabil și în timp util.

De la sănătate și siguranță la dezvoltare economică, de la încurajarea comerțului la rezolvarea criminalității și îmbunătățirea securității, acreditarea este un instrument credibil care permite factorilor de decizie politică și autorităților de reglementare să asigure încrederea în modul în care doresc să furnizeze politicile publice.

Activitățile de evaluare a conformității sub acreditare cum ar fi certificarea, etalonarea, încercările, inspecția și validarea și verificarea, sunt un mare atu pentru sectorul public în scopul îndeplinirii obiectivele politicilor. Utilizarea continuă a acreditării de către oficialități publice din întreaga lume furnizează exemple ale beneficiilor oferite prin folosirea acestui instrument dinamic la dispoziția guvernului și autorităților de reglementare.

O broșură care oferă mai multe detalii cu privire la acreditare ca instrument global pentru susținerea politicilor publice este disponibilă pentru descărcare de pe site-urile IAF și ILAC.

 Alte studii de caz, de cercetare și material suport sunt disponibile pe www.publicsectorassurance.org.